دروپال یک سیستم مدیریت محتوا اپن سورس و همچنین فریمورک برنامه های تحت وب میباشد که با PHP نوشته شده و تحت مجوز GNU منتشر گردیده است.
طبق آمار حداقل 1.5% از اسکریپت های مدیریت وب سایت ها از وبلاگ های شخصی و وبسایت های سیاسی گرفته تا پورتال های عظیم شرکتی و دولتی در سطح جهان از این سیستم استفاده میکنند.
از جمله مشهورترین این سایتها میتوان به:
- پورتال کاخ سفید whitehouse.gov
- پورتال لینوکس ابونتو ubuntu.com
- برنامه جهانی غذا wfp.org
- دانشگاه آکسفرد ox.ac.uk
- فرمانداری نیویورک nysenate.gov
- استانداری لندن london.gov.uk
- دولت استرالیا alrc.gov.au
- شبکه ماهواره ای امتیوی mtv.co.uk
- مجله بین المللی اکونومیست economist.com
- و data.gov.uk
اشاره کرد.
در جوئن 2011 این فریمورک علاوه بر امکانات هسته، دارای 10500 افزونه برای توسعه بوده است. در آگوست 2015 دروپال بیش از 31000 افزونه منتشر شده دارد.
دروپال چه برای برنامه نویسان و توسعه گران وب که نیاز به نوشتن توسعه های پیچیده دارند و چه برای افراد مبتدی که نیاز به مدیریت وب سایت بدون اطلاعات برنامه نویسی دارند، مناسب میباشد.
دروپال روی انواع سیستم عامل ها قابل راه اندازی میباشد و از هر وب سروی که توان اجرای PHP نسخه 4.4 به بالا را دارد (مثل Apache، IIS، Lighttpd، nginx) و انوع سیستم های بانک اطلاعاتی (مثل MySQL، MariaDB، PostgreSQL، SQLite، MongoDB و Microsoft SQL Server ) پشتیبانی میکند.
ایده دروپال توسط آقای Dries Buytaert در سال 2001 آغاز گردید. "Drupal" واژه آلمانی به معنای قطره میباشد.
دروپال اکنون آزادانه توسط توسعه گران مختلف توسعه پیدا میکند و به سرعت در حال رشد محبوبیت است.
همچنین در فاصله سال 2007 تا 2008 دروپال 1.4 میلیون بار از روی دامنه Drupal.org دانلود گردیده است که این رقم 125% نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته است و طبق آمار در جولای 2010 هزاران وزارت خانه و سازمان دولتی در سطح جهان از این سیستم بهره میبرند. این رقم جدای از سایت های دانشگاهی، مدرسه ای، شرکتی، شخصی و غیره است که اگر بخواهیم همه را حساب کنیم در همین تاریخ بالغ بر 7.2 میلیون سایت در سطح جهان استفاده کننده آن هستند.
همچنین قابل عرض است که دروپال برنده چندین جشنواره بین المللی اپن سورس است و سه سال متوالی عنوان بهترین سیستم مدیریت محتوا را از آن خود کرده است.
از نظر امنیتی، علاوه بر اینکه میتوان عنوان یکی از ایمنترین سیستم های مدیریت محتوایی را به دروپال داد، تیم امنیتی دروپال به دقت پیگیر هرگونه گذارش از مشکلات امنیتی آن میباشند و به سرعت این مشکلات در نسخه های اصلاحیه، برطرف میگردند.
بر اساس آمار ارائه شده از MITRE CVE، دروپال جایگاه دوم امنیتی را بعد از سیستم Plone و قبل از Joomla و WorldPress از آن خود کرده است.
همچنین قابل عرض است که پورتال کاخ سفید پس از دست و پنجه نرم کردن با هکران و دشمنان قسم خورده فراوان سرانجام به دروپال هجرت کرد.
منبع : http://en.wikipedia.org/wiki/Drupal
پی نوشت: این عضو کوچک جامعه برنامه نویسان و توسعه گران وب، بعد از کار و توسعه حرفه ای روی سیستم های جوملا و وردپرس و پس از تسلط و آشنایی کامل به نقاط ضعف و قوت این دو سیستم، چندیست سیستم اصلی پروژه ها و توسعه های وبی خود را بر پایه دروپال قرارده ام و الحق و الانصاف مقایسه دروپال با جوملا و وردپرس که تفاوت ساختاری زیربنایی دارند را ظلم به این سیستم دانسته که به خاطر پیچیدگی و تخصصی بودن آن در جامعه زبان فارسی کمتر شناخته شده است، هرچند اخیراً حرکتهای امیدوارانه ای در جهت بهره مندی از مزایای بیشمار آن در جامعه وب ایرانی صورت گرفته میباشد.
اینجا چند پورتال دیگر که بعد از مشکلات سرانجام با دروپال بازنویسی شده اند را معرفی میکنم:
- شبکه ماهواره ای العالم alalam.ir
- پورتال گروه همکاران سیستم systemgroup.net
- خبرگذاری بین المللی آزادنگار azadnegar.com
- پورتال پلیس فتا cyberpolice.ir
- پورتال پاسخگو pasokhgoo.ir
- پورتال خبری عمارنامه ammarname.ir
- خبرگذاری بیحرف biharf.com
- حزب الله سایبر hizbullahcyber.com
- و {تکمیل میگردد}
و من الله التوفیق
آخرین به روزرسانی : 1 شهریور1390
نظرات