ایا صوفیا ، سلطان احمد ، میدان هیپدروم
از آکسارای به سمت انتهای خیابان اردو (Ordu) که برید بعد از میدان بیازیت یه محوطه وسیع هست که مهمترین اثار باستانی و توریستی استانبول در اون قرار دارد. شمال محوطه: مسجد ایا صوفیا، جنوب محوطه: مسجد سلطان احمد و میدان هیپدروم ، شرق: محوطه کاخ توپ کاپی ، مرکز محوطه: پارک و فضای سبز زیبا.
ایا صوفیا ، مسجد سلطان احمد ، میدان هیپدروم
* چون من در شلوغترین موقع سال اونجا بودم به هیچ وجه نمیشد عکس خوب گرفت. اگر با سوپرمنیت هم عکس میگرفتم باز یه کله ای، دسته ای، یا چیزای دیگه از توریستهای محترم تو عکس می افتاد. این بابت اجسام و اشیاء مزاحم در عکسها.
* چون دقت زیادی در بازدید از جاهای تاریخی و گردشی از نظر پژوهش اطلاعات مکانی، تاریخی، باستانی، جغرافیایی، معماری، هنری، فرهنگی، مردم شناسی و غیره به خرج میدم، به همین خاطر اغلب تنها مسافرت میکنم که هم خودم نهایت استفاده رو ببرم، هم کمتر کسی تا این حد حوصلش کش میات!
از آکسارای به سمت انتهای خیابان اردو (Ordu) که برید بعد از میدان بیازیت یه محوطه وسیع هست که مهمترین اثار باستانی و توریستی استانبول در اون قرار دارد. شمال محوطه: مسجد ایا صوفیا، جنوب محوطه: مسجد سلطان احمد و میدان هیپدروم ، شرق محوطه: کاخ توپ کاپی ، مرکز محوطه: پارک و فضای سبز زیبا.
اینم لینک موقعیت در GoogleMaps
20 لیر دادم بلیط ورود ایاصوفیا گرفتم ، میتونید 5 لیر هم برای دستگاه راهنما به زبان انگلیسی بدهید که در هر بخش توضیحات لازم را میدهد.
بنایی تمام سنگی با حدود 1500 سال قدمت (قرن 4 میلادی) و تخته سنگهای عظیم الجثه و تراش خورده که آدم رو مسخور معماری خودش میکنه. گنبدی با حدود 40 متر ارتفاع و 4 مناره. ایاصوفیا قبل از دوره استیلای اسلام کلیسایی برای بیزانس ها بوده؛ از نوع معماری تاریک و کم نورش هم مشخصه. هرچند که بعد از دستور سلطان فاتح برای تبدیل به مسجد شدن در میزان پنجره ها و روشنایی معماری دستبرد داشته اند. محرابی از طلا و مرمر سفید و یک منبر کاملا سنگی و عظیم بعد از فتح استانبول به مجموعه افزوده شده است.
اینجا اطلاعات بیشتری درباره ایاصوفیا ببینید.
7 تابلوی خیلی بزرگ مدور که به ارتفاع زیادی از کف شبستان آویخته شده اند نشان از اتحاد و تلاقی شیعه و سنی در فرهنگ ترکیسم دارد. تابلوها به ترتیب اسامی: "الله" ، "محمد" ، "ابوبکر" ، "عمر" ، "عثمان" ، "علی" ، "حسن" ، "حسین" رو نقش کردند.
طبقه دوم به صورت یک بالکن مدور روی طبقه اول ساخته شده هرچند به تنهایی فضای بسیار وسیعی دارد. در بخشی از طبقه دوم تابلویی هست که مجموعه ای عکس از بازدید بزرگان کشورهای مختلف از مسجد رو به نمایش گذاشته. عکس دکتر محمود احمدی نژاد (در سمت رییس جمهور) و مهندس میرحسین موسوی (در سمت نخست وزیر) هم هست!
آثار نقاشی ها و نگاره های دوره کلیسای این ساختمان هنوز پابرجاست.
در حیات مسجد و کلا در سطح شهر استانبول میتونید تخته سنگهای باستانی و حجاری شده زیادی رو ببینید که روزگاری سنگ قبر، ستون یا چیز دیگری بوده اند. این تخته سنگها اگه ایران بودند سازمان میراث فرهنگی دور هرکدوم یه نرده میکشید و بلیط و موزه! حقیقتا زیبا و صاحب ارزش باستان شناسی هستند.
از ایاصوفیا که بیاید بیرون دقیقا روبه روی شما و با فاصله یک پارک مسجد عظیم سلطان احمد قرار دارد. تنها مسجد با 6 مناره در استانبول و ترکیه. میگن بعد از ساخت این مسجد توسط معمار سینان بخاطر تشابه تعداد مناره ها با مسجد الحرام (مکه)، به دستور احمدپاشا یه مناره به مسجد الحرام افزوده شده و مجموعا شده 7 مناره، مکه و مدینه اون موقه در قلمرو عثمانی بوده است.
اینجا اطلاعات بیشتری از مسجد سلطان احمد ببینید.
مسجد سلطان احمد هنوز هم مسجد هستِ و عین ایاصوفیا موزه نشده. مفروش هست و مردم نماز میخونند و بلیطی نیست.
نکته جالب! خانومهای توریست برای ورود باید حتما از روسری های یک بار مصرفی که جلوی درب پیش بینی شده استفاده کنند، حتی اگر پاها تا فرق سر برهنه باشه بازم ملاک روسریه!!!
توریستهای به قول خودمون کلبی و نجس فقط تا پشت نرده های وسط شبستان میتونند بیان! با هزارتا زور عربی و انگلیسی و پانتومیم به اون بنده خدا فهموندم که "بابا انا ایرانی ، مسلم بزار برم جلو جان این چلچراغ خوشکل و آویزونتون"
در تمام عمرم همچین ستونهایی ندیده بودم. حتی در تخته جمشید. چهار ستون یک تکه سنگی فوق العاده قطور که تونستن وزن گنبد بزرگ رو تحمل کنند.
رفتم تا نزدیک محراب. یه راهنمای ترک مسلط به انگلیسی و مقداری عربی که لیدر تیم سنگالی بود گیرم اومد و یه گپی درمورد سیاست ترکیه و حزب مردم سالاری زدیم البته بازم با کمک زبان بین المللی اشاره!
با سنگالی ها هم عربی چاق سلامتی کردم. ازشون دعوت کردم بیان ایرون و اصفهون رو هم ببینند ، اوناهم لابد گفتن: باشه! احکیلک ویا (بهش میگم)!
یه نماز با دستای باز خوندم که چشای همشون چپ شده بود به من! که ای خدا این چه موجود عجیب غریبیه!
از درب شمال مسجد سلطان احمد که بیاید بیرون روبه روتون میدان هیپدروم جا خوش کرده..
یه میدان مستطیل با دوتا ابلیسک وسطش (نماد لیبرالیسم غربی ، لائیکیسم یا شیطان پرستی و ماسونی). اینجا واقعا میشه تلاقی فرهنگها رو در کمال صلح و آرامش و البته عمق نفوذ فراماسونری در ترکیه رو دید.. 6 تا مناره مسجد درست مقابل ابلیسک! عجــــــــب!
از هیپدروم حرکت کردم به سمت کاخ توپ کاپی.. مجموعه کاخ های امپراتوری 700 ساله عثمانی.
در بخش بعدی مغزتون رو اندر باب کاخ عظیم "توپ کاپی" و قدیمیترین موزه تاریخ اسلام که آثاری از چند تن از پیامبران، ائمه، خلفای ثلالثه و پادشاهان را در خود جای داده، حسابی خواهم خورد!
این هم چشم انداز تنگه بسفر (جدا کننده آسیا از اروپا) و پل بوغاز (متصل کننده آسیا به اروپا) از داخل کاخ "توپ کاپی"
نظرات