قسمت بود که در هفته منتهی به ماه مبارک رمضان سفری به ترکیه از جمله شهر استانبول - اسامی باستانی استانبول: بیزانتیوم ، بیزانس ، آگوستا ، کنستانتینوپل ، قسطنطنیه ، اسلامبول- داشته باشم و معنای مسجد! اسلام! عظمت! و تمدن! رو از نزدیک در شهر هزارمسجد ببینم.
شهری که از قبل از میلاد مسیح تا کنون پایتخت امپراطوری های عظیم رم ، بیزانس و عثمانی بوده است و در هر دوره بر شکوه آن افزون گشته.
من هم مثل خیلیها تا قبل از اینکه برم فکر میکردم مسجد ایاصوفیه بزرگترین مسجد ترکیه و استانبول هستش در حالی که وارد این شهر که بشید هر چند صدمتر با یک مسجد قول پیکر و با عظمت مواجه هستید!
تعدد و عظمت این مساجد وقتی چشم رو خیره میکنه که از بالای یک بلندی چشم انداز استانبول رو ببینید!
مطلب جالب دیگه درباره استانبول اینکه درین شهر تا چشمتون ببینه ساختمانها ، کاخها ، بازارها ، مساجد ، خیابانها ، دانشگاه ها و همه چیز از سنگ ساخته شده!
من به شخصه ترکیه و استانبول را به کسانی که قصد زدن چند نشون با یک تیر دارن و به این شهر نرفتند پیشنهاد میکنم. این شهر ترکیب تمدنهای مختلف از امپراطوری رم و یونان تا بیزانس و از بیزانس تا امپراطوری بزرگ عثمانی و بعد از آن دوره تسلط لیبرال ها و لائیک ها در زمان آتاتورک می باشد! شما در این شهر به روشنی می تونانید تلاقی و اسطحکاک نزدیک فرهنگها و تفکرات مختلف را در سایه آزادی کامل در اختیار کردن عقاید برای افراد ببینید..
از نظر توریستی ، استانبول یکی از مهمترین شهرهای توریستی جهان و به عبارتی جزو پنج شهر اول توریستی است. در آنجا بیشتر از آنکه مردمان ترک رو ببینید، توریستهای رنگارنگ از شرق آسیا تا آسایی میانه و از اعراب مختلف تا اروپایی های متنوع را مشاهده میکنید که همه از شگفتی فک در کف دارند! به همین خاطر ترکهای استانبول، کلمات پر کاربرد انگلیسی، عربی، فارسی، فرانسه و ... را دست و پا شکسته میفهمند.
من از همه انواع افراد با مکتب ، دین ، فرهنگ و تفکرات مختلف و همچنین از همه انواع مکانهای استانبول -و البته شهرهای دیگر ترکیه- مربوط به اقشار مختلف فیلم ، تصویر و گزارش تهیه کردم ؛ ولی به خاطر ماهیت موضوعی این وبلاگ درین پست فقط گزارشی از مساجد این شهر رو منعکس کردم.
امید آنکه مفید فایده واقع شده باشد.
حالا این مطالب رو در تصاویری که با یک دوربین معمولی ۷.۲ مگاپیکسلی گرفتم ببینیم:
مسجد ایاصوفیه "ایاصوفیا"
نمای خارجی مسجد "ینی" ، واقع در ساحل امینونو -فاصله این مسجد تا کرانه دریا کمتر از ۱۰۰ متر است!
نمای داخلی گنبد مسجد "ینی"
یکی از ورودی های بازار "کاپالی چارشی" ، بزرگترین و طولانیترین بازار مسقف جهان. همانطور که مشاهده میکنید سال ساخت این بازار ۱۴۶۱ میلادی -۶۰۰ سال قبل- درج شده است!
نمای داخلی مسجد "سلیمانیه"
نمای خارجی مسجد "سلیمانیه"
یکی از دروازه های کاخ "دلماباغچه" -کاخ آتاتورک- ، باز هم سنگ و حجاری!
مسجد "کاباتاش"
مسجد "کاباتاش"
برج ساعت "کاباتاش" ، از تخته سنگهای عظیم ، یک تکه و تراش خورده ساخته شده!
نمای بیرونی ورودی شرقی مسجد "بیازیت"
دروازه مرکز فرماندهی ارتش در زمان امپراطوری عثمانی ، طبق معمول این دروازه هم به طور کامل از تخته سنگها و سخره های بزرگ و یک تکه و حجاری شذه -از نظر سایز و دقت چیدمان در حد و اندازه تخت جمشید- ساخته شده است!
نمای بیرونی مسجد سلطان احمد "آبی" ، سلطان احمد از قدرتمندترین امپراطورهای عثمانی بوده است.
داخل مسجد سلطان احمد "آبی" ، به ارتفاع دیوارها و ابهت ستونهای داخلی توجه کنید!
مسجد سلطان احمد "آبی" ، بزرگترین مسجد بین مساجدی که من دیدم و تنها مسجدی که شش مناره دارد.
دروازه مجموعه کاخ "توپ کاپی" ، کاخ امپراطوری عثمانی
یکی از ده ها گنبد موجود در کاخ "توپ کاپی" ، شباهت زیادی بین این گنبد و گنبد مسجد لطف الله اصفهان مشاهده می شود!
نمای درونی کلیسای بزرگ "سن آنتونیو"
میوه فروشی های رنگارنگ و تمیز در بازارهای استانبول
چشم انداز تنگه بسفر -تنگه جدا کننده اروپا از آسیا- و پل بزرگ بوغاز -پل اتصال اروپا به آسیا-
یکی از ورودی های دانشکده ادبیات ، دانشگاه استانبول
نظرات